پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 150261
چند درصد مردم مخالف عرضه قليان هستند؟
تاریخ انتشار : 1393/11/01 07:58:23
نمایش : 1297
مردم کشورمان ضمن آگاهي نسبي در مورد مضرات مصرف قليان ميوه‌اي، به طور کلي استفاده از قليان را امري ناپسند دانسته و خواهان جلوگيري از عرضه آن در قهوه‌خانه‌ها هستند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار مصرف قليان ميوه‌اي طي چند سال اخير شيوع قابل توجهي يافته و به يکي از معضلات و دغدغه‌هاي حوزه سلامت در کشور تبديل گرديده است.

نگراني از عواقب و پيامدهاي رشد مصرف قليان تا بدانجا پيش رفته است که در تيرماه سال جاري، جمع کثيري از ‏چهره‌هاي برجسته و تاثيرگذار در حوزه سلامت، در نامه‌اي به رئيس جمهوري ضمن ابراز ‏نگراني از روند مصرف قليان، درخواست کردند تا با اجراي سختگيرانه تر قوانين، از گسترش اين پديده جلوگيري شود.

با توجه به اهميت اين موضوع، «مرکز پژوهش‌هاي افکارعمومي و تحولات اجتماعي دانشگاه تهران»، به تازگي نتايج يکي از تحقيقات خود در مورد رويکرد مردم کشورمان در خصوص مصرف برخي از انواع دخانيات از جمله قليان ميوه‌اي را منتشر کرده است. اين پژوهش که داده‌هاي آن در نيمه دوم آذرماه ۱۳۹۳ گردآوري شده، با حاشيه خطاي حدود ۳.۵ درصد، به افراد بالاي ۱۸ سال جامعه شهري و روستايي کشور قابل تعميم است.

نتايج اين تحقيق بيانگر آن است که اکثر مردم کشورمان ضمن آگاهي نسبي در مورد مضرات مصرف قليان ميوه‌اي، به طور کلي استفاده از قليان را امري ناپسند دانسته و خواهان جلوگيري از عرضه آن در قهوه خانه‌ها مي باشند.

البته اين رويکرد در ميان تمامي اقشار جامعه يکسان نبوده و مردان، جوانان و ساکنان کلانشهرها، به مراتب مخالفت کمتري با مصرف قليان و يا عرضه آن در قهوه خانه‌ها دارند.

بر اساس يافته‌هاي اين تحقيق، در مجموع ۱۳ درصد از مردم کشورمان اظهار داشته‌اند که در بازه‌ زماني يک ماه پيش از گردآوري داده‌هاي اين تحقيق، قليان ميوه‌اي مصرف کرده‌اند. البته ميزان مصرف قليان بين مردان و زنان يکسان نبوده و مردان بيش از زنان قليان ميوه‌اي مصرف مي‌کنند؛ به طوري که حدود ۱۶ درصد از مردان و در مقابل، ۱۰ درصد از زنان در يک ماه پيش از انجام اين تحقيق قليان ميوه‌اي مصرف کرده‌اند. نکته جالب توجه اينکه مصرف قليان ميوه‌اي در بين ساکنان شهرهاي بزرگ و جوانان شيوع بيشتري دارد. به عنوان نمونه، در گروه سني ۱۸ تا ۲۴ سال، ۳۴ درصد از مردان و ۱۵ درصد از زنان قليان ميوه‌اي مصرف مي‌کنند. در مقابل، در گروه سني بالاتر از ۳۴ سال، تنها ۶ درصد از مردان و ۶ درصد از زنان، قليان ميوه‌اي مصرف مي‌نمايند.

در مورد مصرف سيگار نيز نتايج تحقيق انجام شده توسط «مرکز پژوهش‌هاي افکارعمومي و تحولات اجتماعي دانشگاه تهران» بيانگر آن است که حدود ۱۴ درصد از مردم کشورمان اظهار مي‌کنند که در فاصله زماني يک ماه پيش از گردآوري داده‌هاي اين تحقيق، سيگار کشيده‌اند. در کشورمان، سيگار جزو دخانيات مردانه است؛ به طوري که حدود يک چهارم (۲۵ درصد) از مردان و در مقابل، تنها ۲ درصد از زنان کشورمان از سيگار استفاده مي‌کنند.

با توجه به اينکه بعضي از افراد تنها از سيگار، برخي ديگر تنها از قليان و برخي ديگر هم از سيگار و هم از قليان استفاده مي کنند، مجموع کساني که در يک ماه پيش از انجام اين تحقيق، از يک و يا هر دو نوع دخانيات فوق استفاده کرده‌اند حدود ۲۲ درصد از جمعيت کشورمان مي‌باشند.

مردم کشورمان نسبت به اينکه مصرف قليان ميوه‌اي حتي نسبت به سيگار نيز ضرر بيشتري دارد آگاهي مناسبي دارند. به طوري که بيش از ۷۱ درصد از مردم کشورمان، مصرف يک وعده قليان ميوه‌اي را از مصرف يک پاکت سيگار مضرتر مي‌دانند.

از يافته‌هاي جالب توجه اين تحقيق اين است که ميزان آگاهي از مضر تر بودن استفاده از قليان، در ميان مصرف کنندگان قليان ميوه‌اي، بيش از کساني است که قليان ميوه‌اي نمي‌کشند و حدود ۸۳ درصد از مصرف کنندگان قليان ميوه‌اي، مصرف اين نوع قليان را از يک پاکت سيگار مضرتر مي‌دانند.

يافته‌هاي اين پژوهش گوياي آن است که مصرف قليان در ميان افکار عمومي کشورمان کار ناپسندي است. اين عمل در جامعه به عنوان يک ضد ارزش شناخته شده و بيش از چهار پنجم (۸۶ درصد) از مردم کشورمان اظهار مي‌کنند که مصرف قليان «کار بدي» است.

زنان بيش از مردان و روستاييان بيش از شهرنشينان اظهار کرده‌اند که مصرف قليان را عملي ناپسند به شمار مي‌آورند؛ همچنين با افزايش سن، درصد افرادي که مصرف قليان را «کار بدي» قلمداد مي‌کنند نيز افزايش مي يابد. در حالي که ۵۴ درصد از افراد ۱۸ تا ۲۴ سال و در مقابل، ۷۵ درصد از افراد بالاتر از ۳۴ سال گفته‌اند که مصرف قليان را کار «بسيار بدي» مي‌دانند.

يکي از موضوعات اجتماعي مورد مناقشه در سال‌هاي اخير، بحث توزيع و يا عدم توزيع قليان در قهوه خانه‌ها بوده است. گروهي از فعالان بهداشتي و اجتماعي، با توجه به ضررهاي قليان براي سلامتي، خواهان توقف عرضه قليان در قهوه خانه‌ها بوده‌اند.

از سويي، گروهي ديگر با استناد به مشکلات اجتماعي که مي‌تواند در صورت غير قانوني شدن عرضه قليان در اماکن عمومي ايجاد شود، مخالف جلوگيري از عرضه قليان در قهوه خانه‌ها بوده‌اند. هنگامي که اين دو تفکر به افکار عمومي عرضه مي‌شود، بيش از دو سوم (حدود ۶۷ درصد) از مردم اظهار مي‌کنند که عرضه قليان در قهوه خانه‌ها بايد متوقف شود و کمتر از يک سوم (۲۹ درصد) از مردم خواهان ادامه عرضه قليان در قهوه خانه‌ها مي‌باشند.

زنان بيش از مردان و روستاييان بيش از شهرنشينان خواهان توقف عرضه قليان ميوه‌اي در قهوه خانه‌ها مي‌باشند. همچنين با بالاتر رفتن سن، ميزان موافقت با جلوگيري از عرضه قليان در قهوه خانه‌ها نيز افزايش مي‌يابد؛ در حالي که کمتر از ۶۰ درصد از جوانان ۱۸ تا ۲۴ ساله خواهان توقف عرضه قليان در قهوه خانه‌ها مي‌باشند، بيش از ۷۴ درصد از افراد بالاتر از ۳۴ سال با عرضه قليان در قهوه خانه‌ها مخالفند. از نکات قابل توجه در نتايج اين تحقيق اين است که بيش از يک چهارم (۲۶ درصد) از افرادي که خود اظهار کرده‌اند قليان ميوه‌اي مي‌کشند، خواهان توقف عرضه قليان ميوه‌اي در قهوه خانه‌ها بوده‌اند.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html